Schiebroek

Schiebroek

Schiebroek zijn modules die ik in 2013 heb overgenomen. Deze modules zijn in de jaren 90 door Jan Grevink gebouwd, een echte scenery modelbouwer in hart en nieren. Ik heb zijn modules altijd met grote bewondering aanschouwd hoe hij met eenvoudige middelen en veel zelfbouw er een waar pronkstuk van kon maken.

Enkele jaren geleden is Jan Grevink helaas overleden en zijn z’n modules indertijd bij een M-Track lid terechtgekomen die hier niet al te zorgvuldig mee is omgegaan. Uiteindelijk zijn de modules via een kleine omweg begin 2013 in mijn handen terecht gekomen.

De modules bevonden zich in desolate toestand en bijna rijp voor de sloop. Uit eerbetoon voor de bouwer vond ik dat alles op alles gezet moest worden om de modules van de ondergang te redden. Samen met mijn vrouw zijn we een restauratie project gestart met als uitgangspunt de modules weer zoveel mogelijk in oude luister te herstellen. Geen lichtzinnige klus. Van de 4 modules was de 90gr module qua scenery en techniek in zeer slechte staat en helaas niet meer te redden .

Nadat de weinige laatste bruikbare onderdelen verwijderd waren is de rest uiteindelijk verschrot. Een 2e modules was bouw technisch nog wel in redelijke staat maar daar hield het dan ook verder bij op. Hele stukken scenery lagen los en met het wegvallen van de 90gr module sloot deze ook niet meer aan op de aanliggende module. Er restte dus niets anders dan de boel volledig te strippen en weer op te bouwen.  De overige 2 modules waaronder de stationsmodule zelf waren nog in redelijke staat.

Er werden oude foto’s opgesnord uit de archieven om te kijken hoe de modules in oude luister eruit zagen. Helaas waren deze maar beperkt aanwezig maar met enkele vage overzichtsfoto’s en wat detailopnames hebben we toch een redelijke beeld van het geheel. In het begin hebben we getracht om de modules weer in detail hetzelfde te herbouwen waarbij we zoveel mogelijk de originele onderdelen herbruikt hebben. Maar veelal ontbreken er onderdelen en 25 jaar na dato is het vaak lastig om deze nog ergens te vinden. Daarom is het restauratie uiteindelijk een renovatie project geworden waarbij de modules zoveel mogelijk in “dezelfde stijl” gerenoveerd en herbouwd zouden worden. Daarnaast nemen we de vrijheid om ook nog wat extra details zoals bv een ooievaarsnest en extra vee toe te voegen.  Technisch zullen de modules volledig geüpgraded worden want hoewel Jan wel gouden scenery handjes had was techniek niet voor hem weggelegd.

30-12-2016 Update:
Inmiddels is alle bedrading vervangen en zijn de modules voorzien van een 2-tal stopsecties met afrem elektronica waardoor de treinen niet meer abrupt tot stilstand komen maar netjes voor het sein afremmen.
Ook de scenery is fors onder handen genomen. Perrons zijn vastgelegd, nieuwe lantarens geplaatst, overwegbomen voorzien van een nieuwe aandrijving, nieuwe seinen geplaatst, nieuwe stijlvolle erfafscheiding, nieuwe boerderij dieren, sloten en andere waterpartijen weer opgehaald, bomen, enz…….
Hoewel er aan de eerste 2 modules al zeer veel gebeurd is en ze er al aanzienlijk beter bij staan, zijn er nog steeds de nodige details die verder nog afgewerkt moeten worden. Ook van de bovenleiding die op een grove wijze was weggebroken moet nog bekeken worden of deze nog te redden valt of volledig opnieuw moet worden vervaardigd.
De komende periode zal echter de laatste module die nu van tijdelijk groen is voorzien aangepakt gaan worden zodat de basis er dan weer geheel staat.

 

Klik hier voor het volledige foto album

Geef een antwoord

YouTube
YouTube