FOs01: Bosbrandmodule

Bosbrandmodule

IMG_1542

Dit is mijn eerste module, deze heeft vaak meegedaan met evenementen. Door het reizen, op en afbouwen hebben de modules best wel wat te lijden. Het is daarom van belang dat ze zo nu en dan even worden bijgewerkt.
Op de modelspoordagen in Rijswijk 2016 bleek een storing in het sein voor mij de reden om de module uit actieve dienst te halen en eerst maar eens grondig te renoveren.
De elektronica onder de bak was ook niet van professionele kwaliteit. Ik heb ondertussen beter gemaakt.

De module is begin mei 2016, naar de werkkamer verhuisd en is inmiddels weer toegelaten tot het active leven. Eerst heb ik de bosbrand zelf aangepakt.

Hier is een brandweer setje op gekomen van Viessman no 5142.  Deze set heeft een bewegende waterstraal waardoor het net lijkt of er echt water is. Ook is er een zwaardere rookgenerator onder gekomen. Nadat dit voltooid was heb ik alle elektro onderdelen voor de techniek en stopsectie onder de baan vandaan gehaald.
In overleg met de clubgenoten zijn er enkele afspraken en principe tekeningen gemaakt omtrent doorgeven van sein informatie, zodat we nu ook met voorseinen kunnen werken.
Op deze module zullen dus ook voorseinen komen die aangeven wat de te verwachte stand van het volgende hoofdsein is. De voorseinen staan er op maar helaas werken deze nog niet naar behoren ik hoop op onze besloten rijdagen in Hoorn (zie nieuws item) dit aan te kunnen pakken en op te lossen.
Een afremsectie zoals besproken bij Drieluik, zit ook in deze module, echter de afmeting van een afremsectie is groter dan deze module. Om dit dus goed te kunnen maken is een voorzet module nodig. Dit is een aangepaste module, in ons geval vaak een boog module, die een deel van de afremsectie kan bevatten als deze wordt gekoppeld met een module waarop zo’n te korte afremsectie aanwezig is.
Veel techniek erbij om de treinen mooi rustig te laten stoppen voor een sein en ook weer rustig te laten optrekken als het sein groen wordt.
Ik zal t.z.t. hier nieuwe foto’s plaatsen van de bosbrand module na renovatie
groet Frank

Geef een antwoord

YouTube
YouTube