Zweinitz

Een dubbelsporige spoorlijn met aan het achterste spoor een halte.

Een kopspoortje met daaraan een kleine onderhoudsloods met waterkolom , zandkist en kolenbunker maken het geheel compleet.

Dit alles gelegen in het Duitse Zweinitz eind jaren vijftig.

“Is er iemand geïnteresseerd om deze module over te nemen?”  klonk het, inmiddels al weer ruim 15 jaar geleden, toen ik net lid was geworden van M-Track.
De bouwer van dit geheel (Martie Boerman) wilde er vanaf om aan iets nieuws te beginnen  en voor mij was het een mooie start.

Er moest echter wel het één en ander aan gebeuren.
Zo wilde hij de zandkist en kolenbunker niet kwijt alsmede de woningen tegenover het stationsgebouw.

De rest bleef wel staan waaronder het stationsgebouw, het goederenloodsje en, niet te vergeten, de door Martie zelf uit balsahout opgebouwde lokloods.
De kolenbunker en zandkist werden vervangen, op de plaats van de woningen kwam een timmerwerkplaats met ernaast gelegen houthandel.

Seinen werden vervangen en ook de elektrische bedrading had een opknapbeurt nodig.

Langs de straten werden lantaarns geplaatst ; deuren, waterkolom en kolenkraan werden beweegbaar gemaakt en wissels werden voorzien van turtoise motoren.

Inmiddels is deze module bij de bezoekende modelspoorder een oude bekende geworden.
De tand des tijds laat echter wel zijn sporen na en maakt regelmatig onderhoud noodzakelijk.
Diverse keren zijn er dan ook al wat stukken opgeknapt ; Weides zijn opnieuw ingezaaid, schapen grazen er al weer enkele jaren en ook diverse boompjes en struiken moesten er aan geloven.

Ook de zelfgemaakte hoge bomen hebben inmiddels zoveel wind gevangen dat ze hoognodig opgeknapt of zelfs vervangen zullen moeten worden.
Ook daar is inmiddels een begin mee gemaakt.
Zo blijft het stukje Duitsland in beweging en hopelijk zult U er nog lang van kunnen genieten.

Geef een antwoord

YouTube
YouTube